fallback

Шофьори от столичния транспорт: Парите или ги има, или ги няма

Два фактора влияят върху заплатата на водачите

09.10.2024 | 18:53 Автор: Искра Ангелова

София ще остане без градски транспорт за час следващия петък. Това предупредиха шофьори, които излязоха на протест под прозорците на местната власт в Столицата. Причината е исканата от тях бонусна система, която им е обещана от кмета Васил Терзиев. Властта отговори - готова е да изпълни исканията на служителите, но след изборите.

Осма година Валентин Миланов прекарва повече време зад волана, отколкото пеша. Често работи по 6 дни, а понякога и без почивка, в зависимост от графика.

"Първата смяна е от 04:30 от 13:30, втора смяна е от 13:30 до към 00:40", коментира той.

Зад волана на автобус 280 Валентин Миланов вози всякакви пътници, включително и футболните агитки, които след мач се качват от района на Националния стадион, екзалтирани от дерби.

"Тогава сме малко психолози с феновете - от който отбор се качат, от тях сме. Има и много случки - изгубени деца, забравени документи, пияни пътници, особено сутрин в Студентски град има много такива", призна той.

Два фактора влияят върху заплатата на шофьорите - извънредният труд и глобите, които често стопяват взетото в края на месеца.

"Тук няма къде да се мине, ние закъсняваме, като закъснеем повече от 2-3 спирки, това вече е глоба", добави Валентин Миланов.

И тъй като остана на работа, Валентин не успя да подкрепи своите колеги, които излязоха пред общината с искане за бонусна система, която да възнагради труда им.

"Обещават, че ще дават някакви пари, пък сега ги нямало, пък трябвало да ги намерят отнякъде. Просто или ги има парите, или ги няма", възмути се Димитър Андревев.

"Няма да се съобразят, докато не спрем градския транспорт, като го спрем, тогава евентуално могат да се уплашат", на мнение е Кристиян Дрейков.

А ръководството на общината слезе при хората в опит за разговор. Посрещна ги отпор.

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

fallback
Още от България
fallback