fallback

РИОСВ - София глобява община Перник заради кафявите води в Струма

Те бяха установени по коритото на дере при моста на гара "Разпределителна"

09.10.2024 | 15:32 Автор: Толя Стоянова

Екип на Регионалната инспекция по околната среда и водите - София извърши последваща проверка на 8 октомври във връзка с подаден сигнал за замърсяване на река Струма и дадени предписания на Община Перник. Предписанията са за преустановяване на заустването на води от метална тръба, преминаваща под моста на гара "Разпределителна", да направи обследване на трасето при новоизградената шахта от "водния цикъл", да установи собствеността и да почисти установените утайки, за което писмено да уведоми РИОСВ - София.

При проверката беше установено, че предписанията не са изпълнени. При предходните проверки на 27-28 септември и 4 октомври бяха обходени множество участъци по поречието на реката, включително всички колектори и шахти за отпадъчни води на предприятията, при които няма установени отлагания или следи от изтичане на води с посоченото в сигнала оцветяване.  Отлагания с оранжево-кафяв цвят бяха установени по коритото на дере при моста на гара "Разпределителна".

Бяха установени и тръби, за които от ВиК и Общината не предоставиха информация. При част от тръбите бяха констатирани оранжево-кафяви отлагания, а при други изтичане на битово-отпадъчни води.

"По повод скорошните изявления на кмета на Перник относно замърсяването на местните реки, считаме за необходимо да подчертаем, че Община Перник, като пряк собственик и стопанин на канализационната и водопроводната мрежа в града, съгласно Закона за водите и Закона за устройство на територията, носи основната отговорност за предотвратяването на незаконни изпускания на отпадни води в реките. Твърденията, че Общината не е наясно с такива изпускания, са недопустими. Като стопанин на инфраструктурата, Общината има задължение да следи за нейното състояние и да предприема незабавни мерки при констатирани нарушения.

Неизпълнението на задълженията от страна на Община Перник води до нерегламентирано заустване в река Струма и нейното замърсяване. Това е факт, който е видим за всички, независимо от опитите на кмета да прехвърли отговорността върху държавата.

Считаме, че само чрез съвместни усилия на Общината и държавните институции могат да бъдат решени проблемите със замърсяването на водите в региона. Особено при наличието на стари натрупвания и производства, за които общината носи отговорност, но не предприема адекватни мерки, включително и по отношение на т.нар. "Оранжево езеро", заявиха от РИОСВ - София.

След извършената последваща проверка представителите на Община Перник са отказали получаването на протокола, който е съставен в присъствието на двете страни. Предвид установените нарушения и неизпълнение на предписанията РИОСВ - София ще предприеме съответните административно-наказателни мерки.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback