Румен Радев: Общите каузи и усилия са ключ към по-здраво и по-сплотено общество

Президентът отправи приветствие към участниците в Международната награда на херцога на Единбург - България

09.10.2024 | 14:37 Редактор:
Според Радев всяко препятствие може да бъде превърнато в трамплин.
Според Радев всяко препятствие може да бъде превърнато в трамплин.

Ключът към по-здраво и по-сплотено общество, което няма как да не е обречено на развитие и просперитет, са социалната отговорност, общите каузи и усилия. С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към участниците в Международната награда на херцога на Единбург – България.

Президентът участва в церемонията по награждаване на отличилите се в младежката програма, която дава възможност за развитие на качества и умения, насочени към личностното развитие и професионалната реализация на младите хора. Наградата на херцога на Единбург – България се провежда под патронажа на президента. В нивата злато, сребро и бронз на програмата младежите сами си поставят цели в различни направления и ги постигат с подкрепата на ментори. В церемонията участва и посланикът на Великобритания Натаниъл Копси.

В приветствието си Радев подчерта, че със значителните си постижения, с много труд, постоянство и вдъхновение участниците в програмата доказват, че всяко препятствие може да бъде превърнато в трамплин към техния успех, а всяка трудност може да бъде превърната във възможност. Президентът открои като особено ценно, че младежите сами си задават цели и благодарение на своя труд, постоянство и себеотдаване, успяват да ги постигат.

"Вие сте доказателство, че България може", посочи той и отправи благодарност към младите хора за увереността, която дават, че България ще продължи да се развива като модерна, демократична и успяваща европейска държава.

"Само за десет години инициативата успя да привлече хиляди участници, много ценни съюзници и доверени партньори и това е резултат от работата на един изключително сериозен екип", заяви още президентът по повод 10-годишнината на международната програма, която се навършва през 2024 г.

Повече от 2600 младежи и девойки от над 70 български училища в страната са се включили в програмата, а след днешната церемония отличените със значки и сертификати ще станат над 1000, отбеляза Радев.

На събитието президентът бе придружаван от своята съпруга Десислава Радева.

Снимки: Прессекретариат на президента