fallback

Привличаме туристи с веломаршрут от Констанца до Истанбул през Българското Черноморие

Трасетата по инициативата "Черноморски път" са максимално много горски пътеки

09.10.2024 | 08:30 Автор: Елеонора Танева

Румъния, България и Турция поставят началото на  трансевропейски пешеходен и велосипеден туристически маршрут по Черноморското крайбрежие. Обмисля се включването на Грузия, а когато войната приключи, ще се присъединят Украйна и Молдова. 

"Крайната цел на инициативата "Черноморски път" е създаването на цялостен нов туристически продукт, чрез който да бъдат привлечени качествено нови туристи в България - пешеходни и велотуристи. Те ще имат възможността целогодишно да почиват в страната ни и да опознават културните и природни забележителности, а също така да подпомогнат удължаването на туристическия сезон и развитието на икономическите условия в малките населени места", сподели заместник-председател на велоклуб "Устрем" и инициатор на Туристически маршрут "Черноморски път" Бойко Стоянов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Черноморски път" започва в Констанца и завършва в Истанбул

Маршрутите са два - пешеходен и велосипеден, като в 90% от времето те се движат заедно, със споделено ползване и са изцяло но Черноморското крайбрежие. Трасетата са максимално много горски пътеки и земни пътеки, като се избягват асфалтовите пътища.

"Идеята е човек да може да се придвижи безопасно от едно до друго населено място, да има (на всеки 10-20 километра) населено място или курортна зона, където да може да си почине, да се запаси с провизии, да пренощува", посочи Стоянов. 

В България подкрепа има от Министерството на туризма и Министерството на транспорта, както и от областните управители на Варна, от община Бургас. 

Повече по темата вижте в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback