fallback

Мъжете, които празнуват имен ден на 9 октомври, са със силно развито бащинско чувство

Пророкът преодолява големи препятствия през целия си живот

09.10.2024 | 06:40 Автор: Елеонора Танева

На 9 октомври църквата почита паметта на Свети пророк Авраам. Той е считан за един от тримата праотци на Израел.  Името Аврам произхожда от еврейски и означава "велик баща". По-късно името му е променено на Авраам, което значи "баща на множество". 

Легендата разказва, че той се е явил на трите ангела в Содом. Авраам преодолява големи препятствия, които съпътстват целия му живот, но никога не прави компромис с вярата и чувството си за висок морал.

Той става баща на син от съпругата си Сарра, когато е на 100 г. Най-голямото изпитание, на което е подложен, е това да го принесе в жертва. Авраам се подчинява на Бог, но малко преди да убие сина си Исаак, му се явява ангел, който му казва, че е доказал безпрекословната си вярност.

След смъртта на съпругата му Сарра Авраам се жени повторно, от втората си жена и от своите наложници има многобройно потомство. 

Авраам умира на 175 г.  и е погребан от синовете си Исаак и Измаил (пъровородния му син от наложница) при своята първа съпруга Сарра в пещерата Мехпела.

Имен ден празнуват всички, които носят името Аврам, Авраам и техните производни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback