11 000 българи умират всяка година заради мръсния въздух

Сдружение "За Земята" обвини МОСВ в прикриване на данни за замърсяванията

08.10.2024 | 19:19 Редактор:

5 милиона души годишно губят живота си заради замърсения възoух. Данните са на Световната здравна организация.

Само в ЕС смъртните случаи в следствие на фините прахови частици са 200 000. В България смъртността, свързана със замърсения въздух, е 11 000 души на година. 

Сред основните източници на проблема са битовото отопление на твърди горива, горенето на въглища за производство на енергия, автомобилният транспорт и промишлеността.

Най-уязвими към мръсния въздух са пациентите с хронични заболявания, най-вече белодробни и сърдечно-съдови проблеми. Засегнати са най-вече малките деца, бременните жени и възрастните хора. 

На този фон екодвижение упреква Министерството на околната среда и водите, че укрива данни за качеството на въздуха. 

В София станциите за измерване на качеството на въздуха са 5. Две от тях са за автомобилния трафик - в "Павлово" и "Младост". По думите на Ивайло Попов от Сдружение "За Земята" те не отговарят на изискванията. Той обясни, че през 2022 година Изпълнителната агенция по околна среда е направила анализ по въпроса. Отговорите в него обаче остават неизвестни. 

"От тогава ние искаме този доклад и ни се казва "не", не е завършен. Заведохме дело, спечелихме го и те пак не ни го предоставиха, а само справки от него, от които е ясно, че тези две станции не отговарят на законовите изисквания. Станцията в "Младост" е такъв пример, преди се намираше на "Орлов мост" и докато беше там, София официално имаше проблем с азотния диоксид", категоричен е Попов.

От Министерството на околната среда и водите обясниха за Bulgaria ON AIR, че твърденията за неправилно разположени пунктове за мониторинг на въздуха, не отговарят на истината: "Пунктовете се разполагат изцяло съгласно изискванията и се отчитат конкретни условия на предоставените от съответната община терени. По последни данни за 2023 г. броят на превишенията е намалял във всички станции в страната, включително в тези с променено местоположение". 

Макар и от ведомството да отчитат спад във фините прахови частици, София остава в челните места на градовете с най-мръсен въздух, а това неминуемо се отразява и на живеещите в столицата.

"Когато хората знаят, че в момента е период на повишени прахови частици, хронично болните, възрастните пациенти, децата да избягват да илизат навън, а тези, на които им се налага най-добре е да използват маски", призова пулмологът д-р София Ангелова.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)