Да живееш втори живот благодарение на донор: Историята на Петър и Сергей

Още 823-ма българи чакат за трансплантации

08.10.2024 | 19:30 Редактор:

В Европейския ден на донорството Военномедицинската академия почете паметта на дарителите на органи. На този фон стотици българи чакат за трансплантация.

Преди три години Петър Ангелов чува диагнозата цироза на черния дроб и започва да чака шанс за втори живот. Получава го миналата есен.

"Чувствам се все едно съм се родил миналата година на 30 септември. Последното добро, което може да направи с живота си един човек, е това - с неговата смърт да даде живот на друг човек", казва Петър.

Дългия път той извървява рамо до рамо със Сергей, който днес също е тук благодарение на донорски орган. 

"Сега аз живея втори живот. Спортувам, участвам в национални игри за трансплантирани", разказва Сергей. 

"Приятели сме, ние сме едно общо семейство и лекарите тук и абсолютно целия екип от специалисти, включително и пациентите", сподели Петър.

От началото на годината в страната са извършени 20 донорски операции, 6 от тях - във Военномедицинската академия в София. Чакащите за орган обаче все още са много - 823-ма души.  

Много са факторите, от които зависи колко броя трансплантации ще се извършват. Винаги има какво да се направи след като в други държави, които са съпоставими като нас с население имат десетократно повече донори значи има какво да се направи", каза д-р Венцислав Мутафчийски. 

Като знак на признателност към донорите и техните близки на дървото на живота във Военномедицинска академия бяха добавени шест листчета. По едно за всеки, който губейки битката със смъртта, е дал шанс на друг да живее. 

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.