Илияна Йотова предлага най-старите солници в Европа да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО

Това е огромен шанс за България, коментира вицепрезидентът

08.10.2024 | 16:26 Редактор:
Трябва сами да сложим ред в управлението на българската култура, призова вицепрезидентът.
Трябва сами да сложим ред в управлението на българската култура, призова вицепрезидентът.

Вицепрезидентът Илияна Йотова предлага най-старият солодобивен и градски център в Европа Провадия-Солницата да бъде включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.. Тя посети обекта по покана на ръководителя на над 20-годишните археологически проучвания акад. проф. Васил Николов. През месец юни в Националния исторически институт с музей при Българската академия на науките Йотова участва в откриването на изложбата с над 530 находки "Повелителите на солта: Провадия-Солницата (5600 – 4350 г. пр. Хр.)“.

"Солниците трябва да бъдат видяни на живо, за да се усети мащабът на една древна цивилизация отпреди 7 хиляди години“, посочи вицепрезидентът.

Тя сподели за срещата си преди дни в Париж с генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, с която са обсъдили предстоящото през 2025 г. домакинство на България на 47-ата сесия на Комитета за културно наследство на световната организация.

"Това е огромен шанс за България, но преди да се борим за световно признание, трябва сами да сложим ред в управлението на българската култура, което за съжаление в последно време стана нарицателно за корупция. Министерството на културата трябва да има стабилно и дълго управление, за да изпълнява дългосрочна и целенасочена политика за опазване и разпространение на българското културно-историческо наследство", подчерта вицепрезидентът.

Снимки: Прессекретариат на президентството