Станимир Михайлов официално управлява Здравната каса с нов договор

Той бе одобрен от всички членове на Надзорния съвет

08.10.2024 | 16:14 Редактор:

След като по-рано днес публикуваният проект на договора на Станимир Михайлов бе одобрен от всички членове на Надзорния съвет, Михайлов подписа договора за управление на Националната здравноосигурителна каса. Той посочи, че договорът е подписан между него и председателя на Надзорния съвет на НЗОК Петко Стефановски.

Проектобюджетът е в напреднала фаза, предстои да го обсъдим, каза Михайлов в отговор на въпрос за първите му ангажименти в Касата. 

След като бъдат анализирани данните към 30 септември 2024 г., евентуално ще се направи предложение за разпределяне на суми от резерва, добави той. Предстои и да се свържем със съсловните организации, за да инициираме процедура по започване на преговори. Това са основните неща, върху които ще работим занапред, допълни Михайлов.

Той отново коментира казуса с подадената и оттеглена от него оставка. На въпрос дали сега има политическо напрежение по темата с оставката той изрази надежда въпросът "да не поражда такова напрежение и за институцията най-добре би било да останем извън предизборната борба на партиите, тъй като ние имаме едни съвсем конвенционални задачи – да се работи и да се осигурява дейността на здравеопазването".

В отговор на въпрос какво показват анализите на НЗОК за евентуални дефицити и нужда от взимане на средства от резерва на Касата Михайлов посочи, че вероятно трябва да се освободи резервът и да се разплатят някои суми, но това ще бъде уточнено в периода 10-15 октомври, след обработване на всички данни.

Срокът, до който Михайлов ще бъде управител на НЗОК, е 12 март 2025 г. Той стана управител на институцията, след като парламентът предсрочно освободи от поста проф. Петко Салчев.

Снимка: БГНЕС