Фармацевти: Противогрипната ваксина се изчерпва за ден-два след доставка

Пациентите се оплакват най-вече от респираторни вируси, отчитат лекари

07.10.2024 | 19:10 Редактор:

Отчита се увеличение на заболеваемостта от респираторни заболявания през последните седмици. На прага сме и на началото на сезонния грип.

Чакащите пред кабинета на д-р Йорданка Костадинова вече се увеличават.

"Повече са респираторни вируси, има и стомашно-чревни, много е смесена патологията. При децата все още има коронавирус - там нещата протичат вече по-леко, отколкото при дихателните вирусни инфекции", обясни тя.

Всяка есен Лили Луканова се ваксинира против грип. Днес в лекарския кабинет заедно с нея е и дъщеря ѝ.

"Използвах момента да поставим и на малката, надявам се да ни предпази от вирусите. За втори път слагам, тя е на почти 5 години. Ходи на градина и откакто слагаме ваксината, се усеща разликата и не се разболява толкова често", сподели Лили.

Все по-голямо търсене

С всяка година лекарите отчитат увеличен интерес към противогрипната имунизация. 

"Докато я заредиха и тя вече свърши, започнаха да се оплакват, че ваксината е свършила", коментира д-р Костадинова.

"Получаваме и за ден-два всичко се изчерпва, вече три пъти получаваме и почти вече нямаме наличности. Търсенето става все по-голямо, конкретно за противогрипната ваксина, защото тя е изпитана с времето, че играе голяма роля като профилактика. Все още личните лекари не са заредени по програмата за пациенти над 65-годишна възраст", обясни магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

Очаква се безплатното поставяне на ваксина при хора над 65 години да започне до дни. Специалистите припомнят, че най-подходящото време за имунизация е до края на месеца

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.