Георги Тахов: До края на ноември земеделците ще получат останалите 125 млн. помощ

Цялата предвидена помощ от 325 млн. лв. ще бъде изплатена

07.10.2024 | 18:56 Редактор:

Заради забавено изплащане на подпомагането след началото на войната в Украйна, земеделски стопани и животновъди остават в протестна готовност. Въпреки че правителството отпусна 200 млн. лв., недоволството сред бранша остава.

Земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева за второто полугодие по споразумението за негативното икономическо въздействие от войната в Украйна, съобщи министърът на земеделието и храните Георги Тахов на среща с браншови организации от сектор "Земеделие" в МЗХ, съобщиха от Министерството.

Министър Тахов беше категоричен, че в резултат на диалога с Министерството на финансите към земеделските стопани ще бъде изплатена цялата сума, залегнала в споразумението, подписано през февруари 2024 г. между правителството и браншовите организации, въпреки че необходимите средства не са били заложени в националния бюджет.

Той информира, че след като правителството одобри допълнителните 200 млн. лв. по бюджета на ДФЗ за 2024 г., МЗХ има готовност за бързо разплащане на средствата, след като получи отговор по изпратената нотификация до Брюксел за държавната помощ. Остатъкът от 125 млн. лева ще бъде разплатен към фермерите до края на ноември.

"Ние днес дойдохме с един мандат - да искаме изплащане на цялата сума и да изслушаме какви са доводите. Земеделските производители са хора, които обичат да говорят с факти. 200 млн., които бяха отпуснати от Министерския съвет днес се взе решение тези средства да тръгнат към стопаните. Изчаква се може би ден-два нотификацията от Европейската комисия и изплащането ще бъде факт", заяви представителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

"Имаме решение за изплащане на помощта за животновъдите, но нямаме ясна гаранция кога ще бъде изплатена украинската помощ", допълни представителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Симеон Караколев.

Снимка:  Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)