Н. Пр. Йоси Леви Сфари: Войниците в битката са нашите синове

България отбеляза годишнината от войната в Близкия изток с възпоменателна церемония в памет на жертвите

07.10.2024 | 18:44 Редактор:

У нас отбелязваме черната годишнина с възпоменателна церемония в памет на жертвите. Представители на организацията на евреите в България "Шалом" и Посолството на Израел, официални гости и граждани се събраха в Софийската синагога. 

Церемонията започна с минута мълчание. Присъстващите изгледаха част от документалния филм "Да загубиш семейството си за 60 секунди", който завършва с надписа: "Ако толерираш това, твоите деца може да са следващите". А таймер отброяваше времето, откакто не са се прибрали у дома заложници или хора в неизвестност. 

На церемонията присъстват редица официални гости. Сред тях са председателят на Народното събрание, израелският посланик у нас, министърът на външните работи, министърът на правосъдието, главният прокурор на Република България и депутати.

"Нашият народ е много силен. Веднага след атаката всеки можеше да види силата на нашето общество. Като говорим за войниците - това са нашите синове. Моят син е тук с мен днес, но ще се върне обратно в Израел, за да се присъедини към приятелите си в битката. Това е трудна за всеки родител. Ние не виждаме друга алтернатива. Това е война, която трябва да спечелим", заяви посланикът на Израел в България н. пр. Йоси Леви Сфари.