Жената, пострадала при катастрофата край Карнобат, е със счупен таз и счупени ребра

Тя е претърпяла операция

07.10.2024 | 14:13 Редактор:

В Бургас се провежда кръводарителска акция за жената и двете ѝ деца, които пострадаха при тежка катастрофа на пътя Карнобат - Айтос в неделя. За живота им се борят в отделението по реанимация на многопрофилната болница в морския град. Десетки се отзоваха на призива на лечебното заведение и дойдоха да дарят кръв.

Свекървата на 38-годишната жена от Карнобат също е дошла да дари кръв за нея и двете си внучета - на 7 и 9 години. 

"Децата следобед ще бъдат преведени на шести етаж - в първа хирургия от реанимация, те са добре, но снаха ми е с начупен цял таз, девет счупени ребра, изваден далак", сподели роднината на пострадалото семейство Детелина Русева.

Жената е претърпяла операция. На нея и децата са прелели 10 сака кръв и кръвни продукти от запасите на болницата, но необходимостта от нови количества не е отпаднала. 

"За щастие, виждаме едно пълно отделение по трансфузионна хематология с хора с добри сърца, които желаят да помогнат. С благодарност сме към тях и акцентираме, че кръвта и кръвните продукти нямат заместител, т.е няма лекарство, което да ги замести, така че имаме нужда от кръв", заяви зам.-директорът на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров.

Тъй като в Бургас все още няма кръвен център, в акцията могат да се включат единствено хора от Ямбол, Сливен и Стара Загора. А кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС