fallback

Ще останат ли столичани "на студено" тази зима?

Ще бъде сформирана работна група

07.10.2024 | 13:48 Автор: Деси Николова

София няма да остане без парно през идващите зимни месеци. Това обяви кметът Васил Терзиев след спешна среща в Министерство на енергетиката. До нея се стигна след частичното запориране на сметките на "Топлофикация София" заради дългове към "Булгаргаз". Двете страни седнаха на разговори. А резултатът - ще бъде сформирана работна група.

"Топлофикация София" не е плащала сметките си нито за миналия зимен сезон, нито за летния. Така, в четвъртък се стигна до запор. "Булгаргаз" блокира сметките на дружеството и се появи опасението, ще останат ли "на студено" софиянци. Няколко дни по-късно обаче, вече е ясно. 

Задължения за над 1,6 млрд. лева

"Софиянци няма защо да се притесняват за отоплителния сезон. "Булгаргаз" няма да спира подаването на газ. Няма поводи за притеснение. Чака ни много работа", заяви кмет на София Васил Терзиев.

Енергийният министър също потвърди.

"Настоящият отоплителен сезон ще бъде осигурен. До края на тази седмица, ако има дори частично погасяван на този запор, "Булгаргаз" ще вдигне този запор. Важно е и да се отбележи дългосрочната мярка - а именно създаването на работна група", каза министъра на енергетиката Владимир Малинов..

Общите задължения на "Топлофикация" към "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг" са за над 1,6 млрд. лева.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

fallback
Още от България
fallback