В болницата в Пазарджик намериха решение на кризата с медицински сестри

В лечебното заведение има 50 свободни щата за профила "Специалист по здравни грижи"

06.10.2024 | 14:15 Редактор:

Повече от 30 хиляди медицински сестри не достигат в българското здравеопазване. Кадровият дефицит е изключително сериозен и в област Пазарджик. За да да пребори кризата с липсата на медицински кадри, държавната болница отпуска 10 стипендии на студенти от професионално направление "Здравни грижи“. Освен подкрепа по време на обучението, лечебното заведение им гарантира работа по специалността, след като завършат.

 Андриана Пешлова е първата, която кандидатства за стипендията.

"Първото ми образование е "Еколог и биотехнолог". И тук идва голямата трудност, защото когато имаш едно висше образование, нямаш право на държавна поръчка. И трябва да си задължително платено обучение, което е много трудно. Вместо да е поощрено, реално ни санкционират. Медицината ми е страст, от много малка обичам медицинската професия, обичам да помагам на хората. Изпадала съм в доста ситуации, в които е трябвало да помогна, правя го без да се замисля, това е признание, усещам го от вътре", сподели мотивацията си Андриана.

Паралелно с ученето си в Пловдив, тя работи като болногледач в отделението по хемодиализа в пазарджишката болница. Андриана е категорична, че ако получи тази помощ възнамерява да се развива в родния си град.

"Задължително ще се върна в Пазарджик, тук е моят град и аз искам да допринеса за неговото развитие и смятам, че мед. сестра има отговорност и към народа, не само към пациентите, защото тази професия не е само в болничната среда, но и извън нея", убедена е Андриана.

Финансовата помощ, която ще получи от болницата за 4-те години от своето обучение, значително ще облекчи бюджета на Андриана. Програмата ще подпомогне и работата на отделенията в болницата.

"Имаме около 50 свободни щата за профила "Специалист по здравни грижи", затова взехме решение съвета на директорите да поемем издръжката на 10
специалисти по здравни грижи", каза изп. директор на МБАЛ-Пазарджик - д-р Красимир Темнилов.

"Смятаме, че това ще бъде един много добър пример за всички лечебни заведения, както и на национално ниво, нещо което да направим за младите специалисти по здравни грижи", добави Димитрина Пищронева от отдел "Човешки ресурси“.

Медицинската професия има нужда от съживяване, а това става с привличането на нови кадри, категорична е Андриана.

Вижте повече в репортажа.