fallback

Рядката и красива белошипата ветрушка се завърна трайно в България

В страната ни има около 40-50 гнездящи двойки

06.10.2024 | 14:23 Автор: Вяра Димова

Есента е времето в годината, в което прелетните птици отлитат на юг. Според природозащитниците удължаването на част от сезоните променя и периода, в който те поемат към топлите страни. А най-впечатляващо за фауната у нас в последните години е завръщането на белошипата ветрушка.

Още в началото на август, първи по традиция полета си към Африка поемат белите щъркели. Един от главните маршрути за миграция е Виа Понтика. Той минава над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Пътят е миграционен и за много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици.

"Всичко зависи от метеорологичната обстановка", обясни д-р Руско Петров.

Вторият по численост на мигриращите птици път у нас е Виа Аристотелис, който свързва река Дунав с Бяло море. Бургаските влажни зони и местността Болата край нос Калиакра са предпочитани за почивка на мигриращите птици, някои от които дори остават да зимуват и гнездят. А вече 10 години един вид - белошипата ветрушка, се завърна трайно у нас. Тази птица е дребен вид сокол, който се отнася към видовете, полезни на хората в земеделието, защото се храни с насекоми и дребни гризачи.

"От нула гнездящи двойки в края на миналия век, белошипата ветрушка днес наброява около 40-50 двойки на национално ниво. Това е един сравнително голям успех не само за "Зелени Балкани", но и за природозащитата като цяло - възстановяването на един изчезнал от страната ни вид", каза Градимир Градев от спасителния център за диви животни "Зелени Балкани".

Създадените популации са в колонии на различни места - в Стара Загора, Сакар планина и край нефтоцентралата в Бургас.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback