fallback

Смрад на оборска тор тормози жители на Велико Търново

Причина за неприятния мирис е наторяване, което извършват местни арендатори

06.10.2024 | 14:04 Автор: Елеонора Танева

Неприятна миризма тормози жителите на няколко квартала във Велико Търново. Десетки сигнали са подадени от граждани в различни институции. Извършва се проверка. 

Лошата миризма се разнася от края на месец септември в някои от западните квартали на Велико Търново. Ароматът наподобяващ оборска тор влиза дори в колите и домовете на хората.

"Усещам я, дори снощи като се прибрах си затворих терасата, защото то се чувства и вътре вкъщи. Скоро на една опашка бях на магазин, коментираха, че някакъв течен тор изхвърляли от кокошки и от вятъра идвала миризмата. Вероятно тези, които го извършват трябва да знаят по какъв начин, за да не се усеща миризмата“, коментира Мария Никифорова от Велико Търново.

"Непоносима е миризмата, затваряме прозорците на колите, когато пътуваме даже. То е остро - когато се разграждат тези неща отделят азот. Просто ги изхвърлят да наторяват нивите. Това е от кокошките. Не знам от съответните организации трябва да се вземе предвид", призова Веселин Василев.

Жителите на засегнатите от миризмата квартали подали десетки жалби до различни институции. От Регионалната инспекция по околната среда и водите извършили проверка, която установила, че причина за неприятния мирис е наторяване, което извършват местни арендатори.  

"Във връзка с тези сигнали от колеги са извършени обходи в описаните райони, при което е установено, че миризмата е от агротехнически дейности, т.е. торене в района на град Велико Търново. Тези дейности по наторяване не се контролират. Не се измерва, няма норми и не подлежи на контрол по наредбата за норми за допустими емисии в атмосферния въздух, тъй като това не е производствена дейност", обясни началникът отдел "Контролна дейност“ в  РИОСВ – Велико Търново Цветелин Иванов.

Жителите на Велико Търново обаче настояват контролните институции да забранят на земеделските производители да извършват наторяване..

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback