Протест в Бреница: Плащаме за въздух, капка вода не стига до чешмите

Децата в детските градини се хранят от пластмасови панички

06.10.2024 | 13:43 Редактор:

Безводието в Плевенско изкара жителите на село Бреница на протест. Местните затвориха за час пътя към Кнежа в знак на протест заради седмици безводие. В по-високите части на селото, хората са дори от месец без вода. В селото има детска градина и основно училище и хората се притесняват за хигиената. Децата се хранят в пластмасови съдове.

За битови нужди се снабдяват с туби от местния извор. Протестиращите заявиха, че дори са готови на воден режим, но да бъдат уведомявани кога няма да имат вода.

"От 1 септември при нас няма вода. Все има авария и ние все нямаме вода. Като я пуснат, казват че е отстранена аварията. При нас излиза въздух и най-накрая получихме съобщение, че има авария в помпите и да чакаме да се ремонтират. Всеки ден ние ходим с 20 туби в Кнежа и сега трябва да платя 20 кубика въздух. Такива чудо до сега не е било", каза Емилия Лъжовска.

"Миналия месец сме живели 17 дни без вода. Капка не е достига до нас. Искам да попитам въздуха, който върти водомерът, кой ще го плати. Как се живее на 40 градуса без вода, с малки деца сме. С обяснение от никъде. То не беше пресъхване на кладенци, помпи изгорели, сменяне на помпи. Децата в детската градина постоянно се пренася вода за тях. Ядат в пластмасови панички. Това не е нормално", разказва Деянияра Демирова.

"Тия дни не бяхме къпани, но бяхме парфюмирани тегло. Очакваме някакво благоразумие някои дето не са с промити мозъци да влезнат в положението на хората и да вземат мерки. В кой век се живее?", пита Мариян Николов.