fallback

Румен Радев пред паметника на цар Самул: Силата на един народ се проявява и в саможертвата

Заветите на Самуил и днес морално ни задължават да поставяме винаги на първо място родината и да я отстояваме докрай, каза президентът

05.10.2024 | 20:35 Автор: Елеонора Танева

Под патронажа на президента Румен Радев се проведоха честванията на 1010-ата годишнина от управлението на цар Самуил. Държавният глава присъства на тържествената заря-проверка в националният парк-музей "Самуилова крепост" край село Ключ.

Президентът произнесе слово:

Делят ни 1010 години от епохата на цар Самуил. Време на победни походи и съдбоносни поражения, на превратности и героизъм, въплътило се в един от най-ярките ликове на нашето минало. Велик и всеотдаен защитник на родната земя и българския народ, през целия си живот Самуил ще остане неуморен и безкомпромисен бранител на българската независимост, на държавността и духовните традиции, наследени от предшествениците му Крум, Борис и Симеон.

„Ненадминат по сила и храброст”, описван като „човек, който никога не знаел покой“, Самуил отхвърля поражението след завладяването на Източна България, изобличава и наказва предателите и обединява българите в битката срещу Византия. България на цар Самуил брани неотстъпно своето съществуване, воюва за освобождението на завладените земи и се бори за международно признание, нанасяйки болезнени удари на империята.

Верен на своята армия и народ, сърцето на Самуил спира да бие едва при вида на страданието на ослепените при Ключ хиляди български войници. На Византия била нужна жестокост без аналог в летописите, за да пречупи съпротивата на българите, ала не била способна да изтрие спомена за цар Самуил.

Векове по-късно византийски хронист признава, че „оня прочут Самуил … и досега е в устата на българите...“. И докато ни има, прочутият цар Самуил ще укрепва упованието ни в звездата на България. А споменът за върволиците с угаснали очи ще стряска разколебаното родолюбие и ще припомня неизмеримата цена, платена от предците ни, за да пребъде българското име.

Повече от хилядолетие цар Самуил се извисява в паметта на българите с трагичната си орис, но и с волята си да отстоява свободата и достойнството на България. И днес неговият горд и печален образ е символ и мерило за честта на отечеството, за жилавия български корен, устоял на не една буря над бащиния край.

Заветите на Самуил и днес морално ни задължават да поставяме винаги на първо място родината и да я отстояваме докрай. Продължават да събират българите от близо и далеч край този каменен щит на Самуилова България, в знак на почит към легендарния български цар, неговите доблестни военачалници и хилядите воини, които до сетния си дъх водиха битка за България.

Скъпи сънародници,

Силата на един народ се проявява не само в победоносните му войни и в славата на неговото оръжие, но и в саможертвата и себеотрицанието пред лицето на съдбовната неизбежност, които дори и в поражението засяват нови семена на бъдещо величие.

Поклон пред паметта и подвига на цар Самуил и неговите войни!

Да живее България!

Снимка: Facebook/Румен Радев

fallback
Още от България
fallback