Нетърпеливи ловни дружинки направиха първия излет за сезона в търсене на дивеч

Пожелаха си добра слука

05.10.2024 | 14:06 Редактор:

Днес официално се открива сезонът за групов лов на дива свиня. Навсякъде в страната ловните дружинки се събраха, за да направят първия си излет в търсене на дивеч. Три месеца ще продължи сезона, като надеждите са за много дивеч и добра слука.

С най-точния стрелец може да се похвали Първа ловна дружинка от Радомир. Ивайло Банков е човекът, уцелил от 10 изстрела, 8 десетки и 2 деветки, на състезанието по стрелба по силует на бягащ глиган.

"Две години подред го печеля, като миналата година беше с 93 точки от 100 възможни, тази година 98 от 100 възможни. Стрелбището е място за тренировка и обучение, в гората всяка случка е индивидуална и няма нищо общо със стрелбата по силует на глиган", каза Иво.

"На него разчитаме. Цялата дружинка е подготвена, стрелят редовно", заяви ръководителят на дружинката Павел Джалев.

Малко след 7 ч. тази сутрин ловната дружинка от Радомир вече се готви за първия си лов. С тях са и нетърпеливите ловни кучета.

"Тръпката е вече 41 години и разлика няма", сподели ловецът Георги Банков.

"Два дни преди откриване или преди ловен излет - няма спане. Чакаме го с нетърпение", добави ловецът Иван Миланов.

"След настъпването на Африканската чума, се надяваме вече да е поотминала и да има по-добра слука. През тази ловна година наблюдавахме, че има дивеч в гората, грижим се за него цяла година и сега ще видим резултата", подчерта Джалев.

Ловът може и да е опасен. Затова е задължителен инструктажът, а след това и спазването му. И все пак инциденти се случват.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) припомниха на ловците, че е задължително изследването на месото от дивите свине за заболяванията Африканска чума и трихинелоза. 

Вижте повече в репортажа.