Румен Радев: Надеждната медицинска помощ е основна мотивация за бойния дух на фронта

Държавният глава приветства курсантите от випуск 2024 от специализация "Медицинско осигуряване на Въоръжените сили" на ВВМУ

05.10.2024 | 12:50 Редактор:

Държавният глава Румен Радев приветства курсантите от специализация "Медицинско осигуряване на Въоръжените сили" от випуск 2024 – "Цар Симеон Велики" на Висшето военноморско училище (ВВМУ) "Н. Й. Вапцаров", които днес получиха първо офицерско звание на церемония във ВМА - София.

"Един от основните фактори за мотивацията и бойния дух на хората, които се сражават на фронта, е наличието на бърза и надеждна медицинска евакуация, както и на ефективна и адекватна медицинска помощ и осигуряването ѝ в непосредствена близост до бойните действия", подчерта президентът.

"Никой не си представяше, че преди седем години, когато европейската архитектура за сигурност изглеждаше непоклатима, ще се води пълномащабна война, и всеки ден ще загиват хиляди хора", добави Радев. 

Той се обърна към випускниците с думите, че днес те поемат двойна отговорност – на български офицер, и на военен лекар.

"Вие не просто ще осигурявате медицинска грижа, но ще вдъхвате увереност и спокойствие в най-големите изпитания", каза държавният глава.

Президентът прие почетния строй и връчи дипломата и пагоните на курсанта първенец - офицерски кандидат Мелани Пиргова. На церемонията общо 18 младежи бяха произведени в звание "лейтенант". 

"Днес в рязко влошена среда за сигурност имаме възможността способностите за медицинско осигуряване на Въоръжените ни сили да нарастват", посочи още Радев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)