Румен Радев отличи млади таланти в IT сферата на наградите "Джон Атанасов"

Признание за успехите на младите български иноватори

04.10.2024 | 21:11 Редактор:
Млади български таланти удостоени с награди.
Млади български таланти удостоени с награди.

Държавният глава Румен Радев отличи лауреатите на президентската инициатива Награда "Джон Атанасов" на церемония днес в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Събитието, което се провежда за 22-ра поредна година, се състоя на рождената дата на видния изобретател с български произход Джон Винсент Атанасов, професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика в България.

"Българските ученици, студенти и млади учени продължават да завоюват медали и награди в най-престижните олимпиади по света", посочи Румен Радев в приветствието си към отличените таланти и допълни, че и тази година е продължила традицията България да бъде прославяна по света от своите интелигентни, амбициозни, млади хора с креативно мислене, с впечатляващи познания и умения.

Румен Радев открои упорития и всеотдаен труд на поколения учени, преподаватели, експерти, създали българската школа в перспективната област на  информационните технологии и информатиката. 

"Убеден съм, че във ваше лице, обърна се президентът към отличените, ние виждаме достойни наследници на тази здрава българска школа. Вярвам, че не само ще продължавате да прославяте страната, а и да допринасяте за развитието ни като модерна и европейска държава, в която обществото ни се движи на базата на постиженията в науката", каза още Румен Радев.

Тази година държавният глава удостои Борис Михов и преподавателя му Илиян Йорданов, Даниел Койнов с Бисерка Йовчева и Димитър Добрев, и Драгомир Попов с Калин Симеонов и Людмил Велинов за постижения в информатиката и информационните технологии.

Борис Михов от СМГ "Паисий Хилендарски" е носител на сребърен медал от Международната олимпиада по информатика 2024 и златни медали от Балканската олимпиада и Международния турнир по информатика. Даниел Койнов от ППМГ "Нанчо Попович" също е с множество златни медали, включително от Националната олимпиада.

Драгомир Попов и Калин Симеонов от Професионалната гимназия по икономика, Перник, спечелиха първо място в националния кръг на олимпиадата по информационни технологии с проекта си "MasterMotion".

Сертификати за номинация бяха присъдени на Андрей Стефанов, Веселин Маркович и Симона Христова.

Грамота "Джон Атанасов – дебютен пробив" получиха Делян Христов и Стоян Ганчев за проекти в изкуствения интелект и машинното самообучение.

Грамота "Джон Атанасов – проект с висок обществен принос" бе връчена на Йонко Чуклев за проекта Инкубатор по роботика.

Юлия Димитрова от МГ "Д-р Петър Берон" получи грамота за вдъхновител и създател на таланти, а Теодор Николов бе номиниран за своите усилия в образованието по роботика.

Снимка: Прессекретариат на президента