Неправилно съхранение на отпадъци в Перник предизвика силно запрашаване

РИОСВ – София констатира нарушения на местната "Топлофикация"

04.10.2024 | 17:28 Редактор:
На обекта не се извършва оросяване.
На обекта не се извършва оросяване.

След постъпил сигнал на 3 октомври за силно запрашаване от сгуроотвала "Кудин дол" в град Перник, експерти на инспекцията извършиха незабавна проверка на място. По време на проверката е установено, че на площадката, предназначена за временно съхранение на производствени отпадъци от дейността на ТЕЦ "Република", се съхраняват прахообразни отпадъци, които причиняват значително запрашаване - от повърхността на обекта се надига прах, която образува плътна пелена и запрашава територията около сгуроотвала и извън него. 

На обекта не се извършва оросяване, което е основна мярка за предотвратяване на образуването на прахови емисии. Не са установени и подходящи ефективни мерки, които да ограничат образуването на неорганизирани емисии.

Вследствие на констатираните замърсявания ще бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения.

Към 4 октомври проверките продължават, като РИОСВ – София ще предприеме всички необходими мерки за отстраняване на констатираните нарушения. Инспекцията ще следи за стриктното спазване на изискванията на екологичното законодателство от страна на "Топлофикация Перник" АД и ще предприеме съответните санкции при установяване на нови нарушения.

Снимка: Регионална инспекция по околната среда и водите - София