fallback

Людмила Петкова: Декември ще бъде покрит инфлационният критерий за влизане в Еврозоната

Финансовият министър изрази убеденост, че политическите сили са готови за диалог за бюджета

04.10.2024 | 17:17 Автор: Толя Стоянова

Министерството на финансите очаква до декември да бъде покрит и последният критерий за присъединяване към еврозоната - инфлацията. Това съобщи служебният вицепремиер и ресорен министър Людмила Петкова.

Тя представи динамиката на структурата на финансовата рамка, като стана ясно, че разходите изпреварват приходите. Людмила Петкова допълни, че по време на Консултативния съвет за национална сигурност е поставен въпросът разходите за отбрана да достигнат 2,5% от Брутния вътрешен продукт.

"Очакваме в края на ноември или най-късно през декември България да изпълни последния критерий за присъединяване към еврозоната. По отношение на ценовата стабилност има и решение на НС, което задължава правителството в двуседмичен срок от изпълнението на критерия да бъде подадено искане за изготвяне на извънредни конвергентни доклади и след това за приемане на решение от Съвета на ЕС за определяне на дата за присъединяване на България към Еврозоната. Затова е важно да не се предоставя невярна информация, тъй като това оказва директно влияние върху целите, които сме си поставили с нашите европейски партньори. Те следят внимателно информациите от България", заяви Петкова.

Финансовият министър изрази убеденост, че политическите сили са готови за диалог за бюджета, и надежда, че ще постъпят отговорно.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback