Мумии във Варненско на 5000 години - тази неделя в "Операция История" по Bulgaria ON AIR

04.10.2024 | 14:35 Редактор:
Мумии във Варненско на 5000 години - тази неделя в
Мумии във Варненско на 5000 години - тази неделя в "Операция История" по Bulgaria ON AIR

Тази неделя, точно в 16:30 часа, в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR, водещият Росен Петров ще разгледа едни от най-забележителните археологически открития в България и ще потърси истините за нашето историческо наследство.

В предстоящия епизод зрителите ще бъдат изумени от разговор с археолога доц. Стефан Александров и експерта по културни ценности д-р Росица Манова, които ще обсъдят уникални находки от община Ветрино, Варненско, където са открити погребани мъже по двойки, датиращи отпреди 5000 години. Особено впечатляващ е череп на мъж с отстранен мозък – потенциален знак за мумификация. Става дума за открития, които предизвикват сравнения със световноизвестни древни култури. Има ли мумии във Варненско - ще разберете тази неделя.

В рубриката на "Операция История" - "Тяхната история", специално внимание ще бъде отделено на великия български възрожденец Петър Берон и на неговата роля в българското просвещение. Гост в студиото ще бъде актьорът и изследовател Васил Виденов, който участва в проекта "Непознатият Петър Берон".

Тези и още теми не пропускайте на 6 октомври в "Операция История" – предаването за нещата, които ни правят българи.