fallback

Експлозии вместо Луна: Ливанците, които избягаха от бомбите и намериха подслон у нас

Евакуираното семейство може да получи помощ от МВР за настаняване

04.10.2024 | 14:20 Автор: Беатрис Младжова

Ситуацията в Близкия изток принуди десетки да напуснат домовете си. Такава е историята и на Мохамад и семейството му от Ливан. Те са от втората група евакуирани с правителствения самолет. И от хората, които нямат близки в България, но се надяват, че ще намерят спокойствие за 6-годишната си дъщеря.

"Оставихме всичко там, много страшно стана. Детето ми се страхува, реве на всеки един звук и бяга", сподели той.

Описва сцени като от филм на ужасите. 

"Огън с много черни облаци и стана тъмно, има гадна миризма. Когато има бомба, хващам детето или жена ми, защото викат", допълни Мохамад.

Вперила поглед в небето, обаче, Амар не вижда красивата Луна, а червено небе от експлозии - пейзаж, който я кара да плаче. 

"Страхувахме се в Бейрут, защото бомбите издаваха много силен шум, притеснявах се, че къщата се тресе",

Семейството си намира временен подслон

И макар не за първи път да става свидетел на усложнена ситуация в Ливан, казва, че сега не може да живее там. За това предприема важната стъпка - да се евакуира. Сега живее при свой приятел в София, но това е временно решение.

Имат шанс за помощ в настаняването

Мохамад и семейството са от тези хора, за които МВР уточни, че ще им помогне с настаняването. 

"Имаме подсигурени над 200 места в почивните бази на МВР, имаме осигурена всякаква логистика за придвижване, настаняване и изхранване, за които няма къде да отседнат", заяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков.

И макар вече да дишат по-спокойно и да се усмихват, Мохамед и съпругата му все още не могат да спят спокойно заради близките си, които все още са някъде там - в размирен Ливан. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от България
fallback