Румен Радев пред КСНС: В момента няма пряка заплаха за страната ни

Увеличава се рискът обаче от миграционни потоци, отбеляза държавният глава

04.10.2024 | 13:37 Редактор:

Към момента няма пряка заплаха за страната ни. Това заяви президентът Румен Радев на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Радев е отбелязал още, че страната ни се намира в широкия регион на нестабилност.

Повече от три часа заседава КСНС. Службите са в повишена готовност, а участниците в съвета са се обединили около 6 точки.

"Рязко влошената среда за сигурност обаче генерира рискове, които налагат техният непрекъснат мониторинг и вземане на превантивни действия. Повишава се рискът от увеличаване на миграционни потоци към нашата страна и възможността от извършване на терористични атаки", каза още Радев.

Всички участници в КСНС изразиха мнението, че трябва да продължат консервативните усилия на всички институции за евакуацията на българските граждани от региона и за освобождаването на сънародниците ни от екипажа на кораба "Galaxy Leader".

Държавният глава обясни, че има спешна нужда от попълване на армията ни.

С оглед на развитието на обстановката в Близкия Изток КСНС отправя следните препоръки към изпълнителната власт:

1.    Да продължи прилагането и при необходимост да се засилят предприетите превантивни мерки за недопускане на терористични актове на територията на страната, както и срещу дипломатическите ни представителства и българските военнослужещи в мисии и операции зад граница.

2.    Да продължат усилията за евакуацията на българските граждани от региона на конфликтите, както и за освобождаването на нашите сънародници от екипажа на кораба „Galaxy Leader“.

3.    Да се набележат и при необходимост наложат допълнителни мерки за охрана на държавната граница и противодействие на засилен миграционен натиск.

4.    Да се засили сътрудничество със сродни служби за сигурност за осигуряване на своевременен и всеобхватен мониторинг на средата за сигурност с цел противодействие на терористични заплахи.

5.    Да се извърши преглед и при необходимост да се актуализира Националният план за противодействие на тероризма, както и съответните планове, изготвени от държавните и местни органи.

6.    Да се оценят икономическите рискове пред страната, да се извърши преглед на стратегическите резерви и при необходимост те да се попълнят.