fallback

Първите доставки втечнен газ за България пристигнаха на терминала в Александруполис

Това е исторически момент не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа

03.10.2024 | 18:11 Автор: Толя Стоянова

Първата доставка на втечнен природен газ за България на новооткрития терминал в Александруполис, Гърция, вече е факт. Днес компанията TotalEnergies Gas and Power Ltd., която спечели първия от общо петте търга, обявени от "Булгаргаз" ЕАД за доставки в периода октомври 2024 г. - февруари 2025 г., достави 1 млн. MWh за газовия пазар у нас. Част от това количество ще бъде включено в микса за м. октомври, заедно с газа от Азербайджан и ПГХ "Чирен", осигурявайки подобрени ценови условия за българските потребители. 

"Това е исторически момент не само за България, но и за целия регион на Югоизточна Европа. След визионерското решение, което взехме преди години да се включим като акционери в съоръжението, днес получаваме реална диверсификация. Вече разполагаме с още един източник на доставки, който да осигури енергийна независимост за държавата, конкурентоспособност за икономиката и достатъчно топлина на приемливи цени за домакинствата", каза министърът на енергетиката Владимир Малинов на церемонията по посрещането на кораба.

В нея участваха също и изпълнителните директори на "Булгаргаз" ЕАД и "Булгартрансгаз" ЕАД Веселин Синабов и Кирил Равначки, както и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Пред участниците в церемонията министър Малинов акцентира и върху факта, че доставката за България от TotalEnergies е първата изобщо в живота на новия терминал, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Диверсифицирани доставки от надеждни източници

Министър Малинов поясни, че газът, който получаваме днес, е с произход Норвегия. Терминалът за втечнен природен газ в Алексанруполис осигурява достъп до диверсифицирани доставки от надеждни източници като САЩ, Катар, Египет и други. Съоръжението ще съдейства за успешно изпълнение на приоритетите ни, свързани с енергийна сигурност и независимост.

Търговската експлоатация на новото съоръжение стартира на 1 октомври 2024 г. – началото на газовата 2024/2025 г. То разполага с капацитет за съхранение на 153 500 куб. м. втечнен природен газ и за регазификация на до 5,5 млрд. куб. м. природен газ годишно. Чрез "Булгартрансгаз" ЕАД българската страна е акционер с 20% в Gastrade S.A. – компанията, собственик и оператор на терминала.

Освен за България, чрез новото съоръжение занапред ще могат да бъдат осъществявани доставки на природен газ за Гърция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Молдова и Украйна. "Булгаргаз" ЕАД има резервиран капацитет от 1 млрд. куб. м. втечнен газ за разтоварване на новия терминал.  Капацитетът на съоръжението за първите пет години е почти изцяло изчерпан, което е красноречиво доказателство за интереса към тези доставки, стана ясно още от думите на министър Малинов.

"Това е първа реална стъпка от цялостната концепция за Вертикален газов коридор, подкрепена от нашите партньори в Европейския съюз и САЩ", изтъкна още енергийният министър и поясни, че тази концепция включва още терминала в Ревитуса (Гърция), изграждане на цялостната линейна инфраструктура за България и региона и разширение на ПГХ "Чирен".

Снимка: Министерството на енергетиката

fallback
Още от България
fallback