"Топлофикация София": Няма пречки за началото на предстоящия отоплителен сезон

Обсъждат се различни варианти за погасяване на процесното задължение

03.10.2024 | 16:15 Редактор:
Водят се активни разговори с обществения доставчик, като се обсъждат различни варианти за погасяване на процесното задължение.
Водят се активни разговори с обществения доставчик, като се обсъждат различни варианти за погасяване на процесното задължение.

В "Топлофикация София" ЕАД е получено запорно съобщение за блокиране на средства на Дружеството, инициирано от "Булгаргаз" ЕАД. Запорът е за 23 789 млн. лв. и е наложен върху само една банкова сметка. Претендираната сума е част от дълга към "Булгаргаз" ЕАД в размер на 829 млн. лв.

Водят се активни разговори с обществения доставчик, като се обсъждат различни варианти за погасяване на процесното задължение. Към настоящия момент е спряно налагането на запори върху останалите банкови сметки на топлопреносното предприятие и се очаква до края на настоящата седмица да се вдигне наложената обезпечителна мярка. Възникналата ситуация по никакъв начин не нарушава оперативната дейност, както и не създава пречки за началото на предстоящия отоплителен сезон. Това съобщиха от "Топлофикация София" в позиция, изпратена до Bulgaria ON AIR.

В изпълнение на действащата нормативна уредба "Топлофикация София" ЕАД има готовност да стартира предстоящия отоплителен сезон в гр. София. Според изискванията на разпоредбите на Наредбата за топлоснабдяване, за да започне масово включване на централното отопление, е необходимо да бъдат отчетени три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от 12°C и прогноза от НИМХ за трайно застудяване за следващите 7-10 дни. Към днешна дата не са налице горните хипотези, за да бъдат предприети действия от страна на Дружеството по масово включване на отоплението в гр. София.

Снимка: БГНЕС