fallback

"Софийска вода": Увеличението на цената е заради натрупаната инфлация

"Дружеството предлага, но КЕВР взима решенията", отбеляза Васил Тренев

03.10.2024 | 15:31 Автор: Деси Николова

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти. Тези причини посочи изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата.

"Увеличението от 20% на цената на водата за тази година е свързано с нивото на общата натрупана инфлация за последните 2-3 години, която вече надхвърля 30%", обясни той и уточни:

"Цените на материалите, с които работим, цените на услугите, които ползваме, цените на труда са основните причини, поради които ние сме поискали, съответно предложили, това увеличение", каза още Тренев.

Той подчерта, че дружеството предлага, но КЕВР взема решението дали и с колко да бъде повишена цената на водата.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри от 1 октомври цената за битовите потребители на "Софийска вода" да стане 3,52 лева с ДДС за куб. метър.

По думите на изпълнителния директор на "Софийска вода" според методологията, по която се изчислява социалната поносимост на цената на водата, за 2024 г. е определена на над 10 лева, така че цената от 3,52 лева е три пъти под нивото на социалната поносимост.  

"Социално уязвимите групи от обществото трябва да бъдат по някакъв начин улеснени в ползването на такива услуги като водоснабдяване и топлоснабдяване и да ги получават по друг начин. Основното предложение от целия ВиК сектор е да се направи регулация, така че хората, които нямат възможността да заплатят ползваната услуга, да бъдат подпомогнати, както има подпомагане за енергийно бедните хора", подчерта Тренев.

Загубите на вода в момента са под 38%, каза Васил Тренев и изказа надежда поставената цел 33,29% да бъде постигната към края на 2026 г., което ще бъде съответстващо на европейското ниво.

"Мрежата на София е значително по-голяма от концентрираната мрежа на други големи европейски градове и столици. ВиК авариите от 2010 г. са намалели до момента с повече от половина - сега са под 3500", посочи той, пред БНР.

Тренев призна, че не всички потребители на "Софийска вода" имат водомери, въпреки стремежа на дружеството да няма такива.

Събираемостта на дължимите суми от абонатите е около 95%, посочи той.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback