Румен Радев: Подобряването на свързаността ни с Румъния е ключова за икономиката

Президентът присъства на годишната среща с представители на българския и румънския бизнес

03.10.2024 | 14:59 Редактор:
Държавният глава отбеляза пълноценното развитие в отношенията между България и Румъния.
Държавният глава отбеляза пълноценното развитие в отношенията между България и Румъния.

Подобряването на свързаността между България и Румъния е от ключово значение не само за двустранното сътрудничество, а и за икономическото развитие на региона. Това заяви президентът Румен Радев на годишната среща с представители на българския и румънския бизнес, организирана от Българо-румънската търговска камара.

В събитието участваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и посланикът на Румъния у нас Бръндуша Предеску.

Държавният глава отбеляза пълноценното развитие в отношенията между България и Румъния в политически, икономически и културен план, както и в сферата на сигурността, основано на споделени ценности и взаимен интерес. Радев напомни за официалното посещение на румънския държавен глава Клаус Йоханис у нас през март 2023 г. Тогава двамата президенти подписаха Декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния.

"С нея изразихме общата воля на нашите две страни за обединяване на усилията за по-голяма сигурност и стабилност на нашия регион и просперитет", заяви президентът и допълни, че в тази обща цел България и Румъния имат стратегическа роля не само като географско положение, но и със своя икономически потенциал.

Президентът отбеляза също така, че Румъния е вторият по големина търговско-икономически партньор на България със стокообмен, надхвърлящ годишно 8 млрд. евро. По думите му основата за взаимноизгоден икономически ръст е и стабилността в Черноморския регион, за която страните ни споделят обща отговорност.

Относно развитието на българския бизнес, държавният глава открои парадокса, в който се намира страната ни в момента – от една страна е налице дълбока политическа криза и в същото време се отчита икономически ръст. По думите му обаче, когато тази политическа криза продължава достатъчно дълго време, започват пропуснатите ползи за бизнеса. Радев призова да не се допуска ситуация, в която държавата ще трябва да помогне, за да гарантира конкурентоспособност, а да не може да го направи.

Снимка: Прессекретариат на президента