fallback

Димитър Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия Изток

Правим всичко възможно да защитим живота и здравето на гражданите ни, каза премиерът

02.10.2024 | 19:16 Автор: Вяра Димова

Приключи заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет (МС). На него се обсъдиха мерките, които да се предприемат във връзка с кризата в Близкия изток.

"Още в началото на заседанието благодарих на народните представители, защото идеята беше да им се представи информация какво е предприела изпълнителната власт. По повод на евакуацията на българските граждани реагирахме изключително адекватно по оценка на всички. Това беше в резултат на предварителна подготовка", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

Той изтъкна и направеното от държавния авиационен оператор.

"Всичко беше под контрол. Сега информирахме народните представители и заедно с тях, както и с всички институции в държавата, правим всичко възможно да бъде защитен животът и здравето на българските граждани", каза още премиерът.

По думите му няма актуална заплаха за България.

"Направих предложение единствено България да изрази позиция, че сме за деескалация на конфликта в Близкия изток, каквато е и европейската", посочи Главчев.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че имаме ниско ниво на заплаха.

"Към настоящия момент няма данни, че е застрашена средата на сигурност и на българските граждани, но сме взели всички превантивни мерки. Усилили сме мерките за сигурност на израелското посолство", уточни той.

Главчев съобщи, че правителството ще организира щаб, който да следи ситуацията в Близкия изток непрекъснато, така че да се взимат бързи и адекватни решения. Председател на щаба ще бъде заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback