Димитър Главчев: Няма актуална заплаха за България заради ситуацията в Близкия Изток

Правим всичко възможно да защитим живота и здравето на гражданите ни, каза премиерът

02.10.2024 | 19:16 Редактор:
Главчев обяви мерките при потенциални рискове за страната ни.
Главчев обяви мерките при потенциални рискове за страната ни.

Приключи заседанието на Съвета по сигурност към Министерски съвет (МС). На него се обсъдиха мерките, които да се предприемат във връзка с кризата в Близкия изток.

"Още в началото на заседанието благодарих на народните представители, защото идеята беше да им се представи информация какво е предприела изпълнителната власт. По повод на евакуацията на българските граждани реагирахме изключително адекватно по оценка на всички. Това беше в резултат на предварителна подготовка", заяви служебният министър-председател Димитър Главчев.

Той изтъкна и направеното от държавния авиационен оператор.

"Всичко беше под контрол. Сега информирахме народните представители и заедно с тях, както и с всички институции в държавата, правим всичко възможно да бъде защитен животът и здравето на българските граждани", каза още премиерът.

По думите му няма актуална заплаха за България.

"Направих предложение единствено България да изрази позиция, че сме за деескалация на конфликта в Близкия изток, каквато е и европейската", посочи Главчев.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че имаме ниско ниво на заплаха.

"Към настоящия момент няма данни, че е застрашена средата на сигурност и на българските граждани, но сме взели всички превантивни мерки. Усилили сме мерките за сигурност на израелското посолство", уточни той.

Главчев съобщи, че правителството ще организира щаб, който да следи ситуацията в Близкия изток непрекъснато, така че да се взимат бързи и адекватни решения. Председател на щаба ще бъде заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)