fallback

Димитър Главчев каза дали ще се въвеждат винетки за Околовръстното шосе на София

Ще се взимат мерки срещу ръководителите на институциите в изпълнителната власт, каза премиерът

02.10.2024 | 11:43 Автор: Толя Стоянова

Искам да откроя работата на държавния авиационен оператор, който беше готов, преди да се осъществи още самата евакуация от Ливан. Перфектна работа на службите. Не мислете, че е само въпрос на късмет това, което се случи вчера. Всяка една стъпка, от самото начало до края на евакуацията, беше съгласувана с партньорски служби и съюзници. Трябва и Господ да ни помогне, който в случая беше българин. Това каза служебният премиер Димитър Главчев, преди началото на редовното правителствено заседание, по повод евакуацията на българи от Ливан.

Винетки за преминаване по Софийския околовръстен път

В събота от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) предупредиха, че може да се стигне до въвеждането на винетки за преминаване по Софийския околовръстен път. Причината - задължения по договор за поддръжката на републиканската пътна мрежа.

"Обратен пример е взаимодействието между Столичната община и АПИ, които са решили да си разчистват взаимоотношението посредством медиите. Появиха се съобщения, че щели да бъдат въвеждани винетки на Околовръстното шосе. Категорично няма да се толерира. Нещо повече. Ще се взимат мерки срещу ръководителите на институциите в изпълнителната власт. Това създава дискомфорт на гражданите и заблуда. Няма да толерирам такова поведение. По време на това правителство нито е обсъждано, нито смятаме да обсъждаме въвеждането на винетки по Околовръстното шосе на София", подчерта Главчев.

Откриването на реконструкцията на ГКПП "Калотина"

Той коментира и откриването на реконструкцията на гранично контролно-пропускателния пункт (ГКПП) "Калотина".

"Така трябва да изглежда всеки един пункт на територията на страната. Завършен пункт досега нямахме. "Калотина" е еталонът, по който трябва да се водим. Задължителна е реконструкцията на пунктовете. Тъй като цялата мрежа от гранично контролно-пропускателни пунктове е предвидена за 2,5 млн. превозни средства, а само миналата година са минали 4,5 млн. 2029 г. се очаква те да бъдат 10 млн.", добави премиерът.

От вчера функционира и терминалът за втечнен газ в Александруполис.

"Това също е много добра новина, тъй като е по посока диверсификацията на доставките в енергетиката. Осигурява ни сигурност на доставките и стабилност", заяви Главчев.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

fallback
Още от България
fallback