ВУЗФ откри новата учебна година с амбициозни студенти и преподаватели

"Те са изправени пред много по-различни предизвикателства", каза писателят Иван Ланджев

01.10.2024 | 19:08 Редактор:

Започна академичната учебна година. Редица университети у нас отвориха врати, за да посрещнат новите студенти.

С амбиция към нови знания и преследване на професионалните си мечти, студентите прекрачиха прага на Висшето училище по застраховане и финанси. Заедно с преподавателите си, те откриха новата учебна година.

Жасмина Цветанова завършва икономическата гимназия във Видин и продължава обучението си по финанси в университета. Приемат я с пълна стипендия. Казва, че човек е успешен, когато прави това, което наистина иска и  харесва. 

"Цели 5 години това е нещото, към което се стремя. Изключително обичам да уча това, което записах - финанси, те са ми вродени", казва Жасмина. 

А според преподавателите, освен теоретичните знания, са важни и практическите умения.

Когато даваме примерите в нашите учебни часове, това са примерите от вчера, от моите бизнес казуси и мисля, че това ги грабва", сподели проф. Даниела Илиева.

Специален гост на откриването беше есеистът и поет Иван Ланджев, който приема за лична кауза ангажирането на младите и привличането им в различни инициативи. 

"Те са изправени пред много по-различни предизвикателства и от моето поколение, да не говорим от поколението на родителите ми. Целият информационен поток е в джоба им постоянно. Това, за което бъдещето ще се бие, е именно вниманието на тези хора", смята Ланджев.

През миналата година ВУЗФ се подрежда в топ 3 на най-добрите висши училища в България в направление "Икономика", а около 90% от завършилите работят по придобитата специалност.

Вижте повече в репортажа на Антония Яворова.