fallback

Евакуирала се майка от Ливан: Взех децата и се криехме в тоалетната

В търсене на по-спокоен живот, Жана Шараф идва в България

01.10.2024 | 18:46 Автор: Деси Николова

Втори полет на правителствения авиоотряд прибира наши сънародници от Ливан. Вчера 89 българи се завърнаха у нас с полет на правителствения самолет. Жана Шараф е една от тях.

"Цялата сграда се тресе. Звукът е все едно някой стреля в ушите. Взех децата и се скрих в тоалетната", разказва Жана.

В търсене на спокоен живот тя напуска Ливан с двете си деца - момиче на 8 години и момче на 22 дни. Тя е в дома си в сърцето на Бейрут, когато усеща ужаса на войната.

"В момента, когато това става, ти се чудиш къде да отидеш, но след това аз веднага се обърнах към мъжа ми и му казах "аз си заминавам, тук не може да се стои", сподели Жана.

Шок преживява и 8-годишната ѝ дъщеря

"Тя влезе в шок, паникьоса се и не знаеше какво да направи. Четири часа човек да се тресе и да плаче, това е много фатално да го видиш в едно дете", каза Жана.

Макар че усмивката ѝ не слиза от лицето, в сърцето на Жана ужасът от преживяното не може да бъде заличен. 

След 24 часа в България, казва че диша спокойно заради децата си. Жана живее в Ливан от 8 години и иска да помни Бейрут като спокойно и красиво място, каквото е било преди дни. На този етап обаче не мисли да се връща там.

"Не знам дали е умно човек да се върне в Ливан. Не знаеш за какво се връщаш и на какво се връщаш. Не можеш всеки път да започваш от нула", категорична е майката на две деца.

Жана и семейството ѝ са от ливански произход, но с българско гражданство и българи по душа. Същата съдба сполетява и родителите ѝ, когато бягат от войната в Ливан през 1970 г. и намират убежище и сигурно място отново в България.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

fallback
Още от България
fallback