fallback

Държавниците ни за моряците от "Galaxy Leader": Трябва да сме деликатни, хутите са чувствителни

Повече от 10 месеца българите са в плен

01.10.2024 | 18:55 Автор: Вяра Димова

Напрежението в Близкия изток от няколко дни се пренесе и в Йемен, където все още в плен се намират двама български моряци. Преговорите за освобождаването им от пленения от хутите преди повече от десет месеца кораб "Galaxy Leader" продължават.

"Случващото се в момента в Йемен не е благоприятна ситуация, въпреки това продължаваме по всякакъв начин да държим каналите за комуникация отворени, и да се полагат усилия за тяхното освобождаване", заяви президентът Румен Радев.

"Когато се осъществяват операции, те са доста прецизни. Те не са от целите, дали сме координатите, всички институции полагаме усилия да бъдат освободени. Трябва да сме много деликатни в действията си, защото хутите са много чувствителни и са поставили условия", съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев.

Продължава евакуацията на български граждани от Ливан

Правителственият самолет се отправи за още една група. Сънародниците ни там, регистрирани в посолството в Бейрут са 400, като само част от тях са поискали да се приберат в България. 

"Ескалацията на конфликта има потенциал да застраши мира в целия регион", смята държавният ни глава.

"Това е едно огнище на напрежение, което не влияе по никакъв начин добре, но НАТО взема своите мерки и е подготвено да реагира на промени в ситуацията. Нестабилна е средата", коментира Главчев.

Вижте повече в репортажа на Анелия Джамбазка.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback