254 училища откриха учебната година с новоизбрани директори

Министър Галин Цоков обяви разработването на нова Национална програма

01.10.2024 | 17:43 Редактор:
Министър Цоков участва в есенната академия на Съюз на ръководителите в системата на народната просвета в България.
Министър Цоков участва в есенната академия на Съюз на ръководителите в системата на народната просвета в България.

Учебната година започна с новоизбрани директори в 254 училища, които успешно преминаха двата етапа на конкурсите, които се проведоха през септември тази година. Това стана ясно по време на участието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в есенната академия на Съюз на ръководителите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

Във форума участие взимат над 600 директори и заместник-директори от цялата страна.

"Съвсем скоро ще бъде готов детайлният анализ от проведените конкурси, но се надявам Вие да подкрепяте тези нови ваши колеги, за да се превърнат в образователни лидери", каза министърът.

По думите му е в ход разработването на нова Национална програма - "Директори наставници". В нейните рамки успешни училищни директори ще подпомагат с опита и лидерските си умения новоназначени и млади свои колеги, както и такива, които имат необходимост от допълнителна професионална подкрепа.

"Обмисляме и да обособим модул, по който да подготвяме бъдещи директори", обясни Цоков и даде пример с държави, в които има Академии за училищни лидери.

Предвижда се разкриването на Институт по образование и структуриране на научна програма към МОН, стана ясно по време на събитието.

Снимка: Пресцентър на МОН