fallback

Чистят трамваите в София с ракия: "Стъклата стават уникални" (+ВИДЕО)

Хигиената е на изключително ниско ниво, заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов

01.10.2024 | 14:16 Автор: Толя Стоянова

Столичните трамваи се мият с ракия, а седалките се почистват с домашна прахосмукачка, въпреки че по договор трябва да се перат. Тези и други скандални факти за хигиената в градския транспорт установиха зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов и група общински съветници от ПП-ДБ ("Спаси София") по време на внезапна проверка в едно от трамвайните депа. 

Във видео, разпространено в социалните мрежи се чуват признания на служители на фирмата, спечелила договор за 760 000 лв., че прозорците се мият с ракия, а седалките не се перат, защото "са нови", съобщиха от "Спаси София"

Проверката установи и несъответствия в броя служители, които трябва да поддържат хигиената, като по договор те трябва да са четирима на смяна, но вместо това зам.-кметът завари двама, а едва в последствие се присъединил и трети.

"Случващото се е абсолютно недопустимо. Купуват се нови трамваи и автобуси, а след това хигиената е на изключително ниско ниво. Така няма как да бъдат задържани и привлечени нови пътници в системата. За мен чистотата в транспорта става абсолютен приоритет. Всички договори ще бъдат ревизирани и ще се върви към вътрешно звено за почистване с адекватен бюджет и техника", заяви зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. 

Председателят на групата на ПП-ДБ ("Спаси София") Борис Бонев, който също участва в проверката, показа нагледно, че трамвай, който е минал основно почистване едва 5 дни по-рано, изглежда все едно никога не е мит. Експериментът демонстрира, че седалките, дръжките, таваните и лампите на превозните средства са покрити с прах.

"Чистотата в трамваите не е свързана с огромни пари, а с усилие и грижа към пътниците. Услугата, която предлагаме в момента, е на ниско ниво, а така няма да се постигнат амбициозните цели, заложени от кмета Терзиев - до 2035 г. 80% от пътуванията да се извършват с градски транспорт. Случващото се в депата трябва да се промени спешно", каза Бонев.

Общинските съветници Бонка Василева и Димитър Петров обещаха, че със съвместни усилия на Столична община и Общинския съвет ще бъде завишен контролът по изпълнението на договорите и ще се осигурят допълнителни средства за ремонти в депата и гаражите, така че всички служители да имат по-добри условия за труд.

"Нашата цел е и служителите, и пътниците да са доволни от условията", допълни Василева.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от България
fallback