Илияна Йотова призова за свикване на Съвета за сигурност на ООН на прага на глобална война

Президентът Радев ще прецени дали да свика КСНС

01.10.2024 | 10:55 Редактор:
Вицепрезидентът благодари за светкавичната реакция и евакуация на българи от Ливан.
Вицепрезидентът благодари за светкавичната реакция и евакуация на българи от Ливан.

Съветът за сигурност на ООН трябва да се събере час по-скоро, защото сме на прага на глобална война в Близкия изток. Това коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова преди откриването на академичната учебна година на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Йотова поздрави българските институции за "светкавичната реакция вчера“ и за това, че успяха да приберат доста от българите, живеещи в Ливан. С първия полет бяха евакуирани 89 наши сънародници. Вицепрезидентът уточни, че ще бъде направено всичко възможно сънародниците ни, които искат да се приберат в България, да го направят. Има хора, лекари, които искат да останат на бойния си пост.

Преценка на президента Румен Радев ще бъде дали да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

"Държавният глава е информиран и ще вземе своите решения, заедно с останалите институции", добави Илияна Йотова, цитирана от БТА.

Израелската армия започна ограничена сухопътна офанзива в Ливан. Ливански военен източник заяви за Франс прес, че ливанската армия препозиционира и прегрупира своите части по южната граница на Ливан. Държавният департамент на САЩ съобщи, че е бил информиран от Израел за  ограничени сухопътни операции в Ливан. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
бг смешки
преди 1 час
тя ще свика Съвета на ООН как ли пък не , хехе Сигнализирай за неуместен коментар