На българските компании им липсват до 500 000 служители при 130 000 безработни

Това че определени задачи изчезват, не означава че професията изчезва, коментира проф. Васил Киров

30.09.2024 | 20:06 Редактор:

Безработицата у нас намалява през второто тримесечие на тази година, сравнено с година по-рано. Безработните са около 130 000 души.

"През последните няколко години в България наблюдаваме недостиг на работна сила и недостиг на умения. Само през 2024 г. много аспекти говорят, че българските компании имат нужда от още 300 000-500 000 човека", коментира проф. Васил Киров от Института по социология и философия към Българската академия на науките (БАН) по време на дискусията "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

На въпрос как може да наваксаме липсата на работна ръка той отговори, че някои фирми залагат на внос на работна ръка от други страни. Проф. Киров отбеляза, че тази година се е говорело много за евентуалното ни сътрудничество с Индия. Вторият начин според него е да се ангажират хората чрез привличане, въпреки че "държавата и образованието много често си подават горещия картоф".

"Преди 10 години социалните науки ни казваха че настъпва, вследствие на дигитализацията, процес на масова безработица. Виждаме, че това не се случи. Това че определени задачи изчезват, не означава че професията изчезва", уточни проф. Киров.

Той прогнозира, че ще има и професии, които ще изчезнат, но и такива, които ще се променят. Няма да липсват и нови.

"Много рутинни дейности се отнемат от работещите", посочи проф. Киров.

Гледайте целия разговор във видеото.