fallback

Променя ли резултатът от изборите в Австрия пътя на България в Шенген по суша?

Очакванията са все повече граници да бъдат затваряни

30.09.2024 | 19:21 Автор: Елеонора Танева

След изборите в Австрия отново на дневен ред е въпроса за членството на България в Шенген. Виена е единствената, която наложи вето по отношение на присъединяването ни.

Според бившия ни заместник-външен министър Милен Керемедчиев идеята на безмитното пространство вече е различна. 

"Шенген е мъртъв във вида, в който той беше създаден. Виждаме, че особено сега след налагане на граничен контрол и от страна на Германия на всички свои граници, Шенген вече не съществува такъв какъвто е, а преминава в Шенген с тип меки проверки по границите", каза Керемедчиев.

А точно заради тази политика той смята, че отговорът на Австрия по отношение на приемането ни в сухопътния Шенген ще остане "не".

"Тази вълна на крайнодесния национализъм преобладава, затова и по-скоро ще виждаме затворени граници отколкото отворени. Което и правителство да дойде на власт в Австрия едва ли ще има промяна в тяхното становище", убеден е бившият зам.-външен министър.

Тихомир Безлов от Центъра на изследване на демокрацията е на мнение, че видимо има натиск върху Австрия от ЕК и други страни за приемането на България и Румъния.

"След първата крачка естествено се очаква, че много по-трудно ще бъдем ограничени от Австрия за следваща стъпка", каза Безлов.

И от политиката в Австрия до тази у нас и колко важна е тя за вдигането на ветото.

"Със сигурност едно устойчиво правителство, редовно, в България ще има значение. Възможността България да достави през своя територия природен газ е интересна за Австрия. Да си спомним как Хърватия отпадна от списъка на Австрия през 2022 точно заради LNG терминалите на Хърватия", добави Безлов.  

Според експертите приемането ни в безмитното пространство ще помогне на икономиката.

"Огромни са ползите, най-вече относно транспорта. Тези ползи не са само за България, огромна част от товарите от Азия преминават през България и пристигат в централни европейски държави. Забавянето на тези стоки вдига тяхната цена", даде пример Милен Керемедчиев.

На 10 октомври се очаква съветът на ЕС да обсъди пълноправното членство на България и Румъния в Шенген.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.

fallback
Още от България
fallback