fallback

Инвестираме ли днес и как можем да постигнем финансова независимост?

"Все по-често млади хора имат интерес към обученията", каза експертът Николай Павлов

30.09.2024 | 21:28 Автор: Вяра Димова

Доходите на българите се повишават, а спестяванията в банките растат. На този фон обаче идва и статистиката, че изключително малък процент от хората у нас инвестират. Все още има и широко непознаване на инструментите за инвестиция.

"Финансовият wellbeing е състояние, с което човек може да посреща своите нужди, без да се притеснява за своето финансово състояние за в бъдеще, т.е. да може да прави правилни избори", обясни финансовият и пазарен експерт, както и директор "Връзки с инвеститорите" и член на СД на "ЕЛАНА Фонд Мениджмънт" Николай Павлов по време на дискусията "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

Високата инфлация изяжда спестяванията на хората

"Това е една от причините да наблюдаваме доста сериозен интерес през последната година и половина към подобен вид програми. Социалните програми, които се предлагат от работодателите, имат за цел да променят някакъв социален аспект, да допълнят житейски практики, които да подпомогнат производството и да насърчат младите хора да спестяват. Възможностите са неограничени", коментира Павлов.

По думите на експерта, най-разпознати в България са основно застраховките и пенсионното осигуряване. 

"Все по-често млади хора имат интерес към обучения. Ние винаги подхождаме с разбиране и водим обучение на тема финансова култура, познания. За финансов wellbeing се заговори през 2008-2009 г. Големите компании пренесоха в България подобен тип практики и политики, благодарение на които и ние създадохме нашите две програми", подчерта Павлов.

Важно е компаниите да разберат характеристиката на всеки отделен служител, изтъкна той.

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от България
fallback