Регистриран е нов случай на западнонилска треска в София

Без симптоми са 80% от инфектираните хора

30.09.2024 | 14:14 Редактор:
 Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на западнонилска треска в столицата.
Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на западнонилска треска в столицата.

Регистриран е случай на западнонилска треска в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информация на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата.

През изминалата седмица са регистрирани и три случая на лаймска борелиоза, 6 случая на скарлатина, 7 случая на коклюш, 1 случай на ТБК и 16 случая на варицела.

Преди месец починаха двама души, които са били заразени със западнонилска треска. Тогава Министерството на здравеопазването изпрати указания до регионалните здравни инспекции за засилване на надзора и контрола на заболяването.

Инфекцията с вируса "Западен Нил" е трансмисивно заболяване, което се предава чрез ухапване от заразени комари. Повечето случаи възникват в периода юли - септември заради активността на комарите.

Без симптоми са 80% от инфектираните хора. При около 20% от заболелите се развива западнонилска треска, характеризираща се с главоболие, неразположение, треска, болки в мускулите, повръщане, обрив, умора, болка в очите, увеличени лимфни възли, посочват от Националния център за заразни и паразитни болести.

Снимка: Pexels