fallback

Атанас Запрянов: Най-важна е безопасната евакуация на българите от Ливан

Най-вероятно ще са нужни два полета, каза министърът на отбраната

30.09.2024 | 13:45 Автор: Беатрис Младжова

Започва евакуация на българи, живеещи в Ливан, заради рязката ескалация на напрежението в Близкия изток и все по-опасната обстановка за живот в страната. Все още не е ясно колко български граждани искат да бъдат евакуирани. По информация на Bulgaria ON AIR първият полет ще се установи още днес. Екип на Държавния авиационен оператор вече е готов да излети за Ливан, незабавно щом има зелена светлина за осъществяване на полета, с който започва поетапната евакуация на сънародниците ни. 

Определени са и служителите от българското външно министерство, които ще придружават първата група български граждани. Това беше докладвано на министър-председателя Димитър Главчев на среща тази сутрин в Министерския съвет по повод ситуацията в Бейрут. 

Най-вероятно българите в Ливан ще бъдат евакуирани с два полета на правителствения самолет. Представители на въоръжените сили също участват в подготовката по прибирането на сънародниците ни. Има координация на международно ниво, както и на ниво НАТО, тъй като реализацията на такива полети е сложна. 

Към момента сред завръщащите се с организирания полет българи няма такива, които да са заявили нужда от настаняване. Въпреки това МВР е в готовност да окаже съдействие с базите си.

"Засега не сме получили задача с военния самолет да се лети, надявам се, че правителственият самолет ще може да изпълни тази задача. Най-важно е, което и премиерът каза, е да се организира безопасна евакуация. По различни разчети се гледат списъците от Посолството и МВнР - те са водещите институции, говореше се за два полета, че са достатъчни, нека видим списъците първо", заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Приоритет при евакуацията имат семейства с деца, както и по-възрастните хора или такива, които имат заболявания.

fallback
Още от България
fallback