СОС гласува 6 млн. лв., за да не спре градският транспорт в София

Предложението е на кмета Васил Терзиев, каза председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров

30.09.2024 | 13:24 Редактор:
Столичният общински съвет ще заседава извънредно.
Столичният общински съвет ще заседава извънредно.

Извънредно заседание на 3 октомври от 10 ч. свика председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров. То е за разглеждане на предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 млн. лева за транспорта в София.

В доклада подробно се описват причините за натрупаните задължения на двата наземни транспортни оператора - "Столичния автотранспорт" и "Столичния електротранспорт". Една от тях е, че с 1,3 млн. са разплатени по-малко от миналата година за компенсации от Държавния бюджет, въпреки че Центърът за градска мобилност е продал повече превозни документи, които следва да бъдат компенсирани.

"Една от основните ни грижи е да оздравим общинските дружества и да стабилизираме обществения транспорт за нормалното функциониране на града и удобството на гражданите. Заявявали сме го разчитам на колегите общински съветници от всички политически партии сега да го докажем като подкрепим предложението на кмета. В момента има риск градският транспорт в София да спре след средата на октомври, а с тези 6 млн. заем го подсигуряваме до края на годината", коментира Петров.

Средствата ще бъдат разпределени както следва - 1 млн. лева за "Столичен електротранспорт" ЕАД и 5 млн. лева за "Столичен автотранспорт" ЕАД, като средствата ще бъдат осигурени от бюджета на Столичната община в частта собствени данъчни приходи, където е констатирано трайно преизпълнение за първите осем месеца от началото на годината.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)