Облаци и валежи в началото на седмицата

Очаква се затопляне през седмицата

30.09.2024 | 06:00 Редактор:

Днес минималните температури ще бъдат от 13 до 6 градуса, по Черноморието – до 12-13 градуса. Сутринта ще превалява в централните и североизточните райони. В Рила ще прехвърчат снежинки. Ще бъде ветровито, като северозападният вятър ще подгони облаците на изток, над Черноморския регион, съобщи синоптикът на Bulgaria ON AIR Ивана Дилова.

Следобед по Черноморското крайбрежие облачността ще бъде значителна с превалявания на север от Варна. Вятърът ще е умерен до свеж със скорости до 40 км/ч от северозапад. Максималните температури ще бъдат от 12 до 17 градуса, в югозападните и крайните южни райони – до 18-19, а по Черноморието – до 15-17 градуса.

Над планините в Западна България сутринта ще превалява слаб сняг. Ще бъде ветровито, а следобед ще има разкъсана облачност. Вятърът по високите части, над 2500 метра, ще бъде силен от северозапад, с пориви до 65 км/ч. Максималните температури за деня над 2500 метра височина ще са около -2 до 0 градуса, а на 1500 метра – от 2 до 4 градуса.

Плътни облаци от океана ще донесат проливни валежи и силни ветрове над Централна Европа, като ще достигнат и до Балканите. Студен въздух ще проникне в северните и централни части на полуострова. Гръмотевични бури се очакват в Източното Средиземноморие.

Във вторник и сряда ще се затопли леко, като ще има повече слънце през деня и краткотрайни сутрешни мъгли. Дневните температури ще достигат 22-27 градуса. В четвъртък от запад ще проникне влажен и по-хладен въздух, който ще донесе есенни валежи в Западна България. В петък ще бъде облачно.

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: БГНЕС