Сърдечно-съдовите заболявания причиняват 18 милиона смъртни случая годишно

Според лекарите ключова за сърдечното здраве е физическата активност

29.09.2024 | 19:02 Редактор:

Отбелязваме световния ден на сърцето. Дружеството на кардиолозите в България организира събития в цялата страна под мотото "действай със сърце". Въпреки лошото време в Южния парк в София се събраха хора, които се разходиха заедно със специалисти от областта на кардиологията. Целта - да се информираме и да обръщаме повече внимание на сърдечното си здраве.

Дъщерята на Маргарита се ражда със сърдечно заболяване. 

"Тя се роди с вродена аномалия сърдечна, така се случи и за щастие след операция всичко е наред. За мен е много важно примерът от родителите, както аз съм имала от малка. Затова гледам да го предавам. Активно да им показвам правилния начин на хранене, как е хубаво да имаме повече движение спорт, активности", разказва Маргарита.

Затова днес на световния ден на сърцето, тя се включва в инициативата и дава пример, заедно с хората, помогнали им в трудния им момент.

"Идеята е да фокусираме общественото внимание върху проблема сърдечно-съдови заболявания и да поговорим за начините да подобрим нашето здраве", казва председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Д-р Васил Трайков.

Годишно близо 18 милиона смъртни случая в света са заради сърдечно-съдови заболявания. За 2023 година те са причината за 60% от починалите у нас. А инфарктите сред българите под 35 години също се увеличават.

"Да направим профилактика на рисковите фактори и по този начин да намалим тази заболеваемост и смъртност", заяви доц. Трайков.

Според лекарите ключова за сърдечното здраве е физическата активност. Затова и Боряна се старае да се движи повече.

"Гледам да ходя пеша минимум по 5 км на ден, плувам редовно, правя йога. Мисля, че повечето българи не обръщат внимание на сърдечното си здраве", смята Боряна.

Освен в София събития под мотото "действай със сърце" се проведоха и в други големи български градове.

Вижте повече в репортажа на Стефан Стефанов.