fallback

Милена Милотинова: Отделянето на Албания от РСМ беше очаквано

Скопие саботираше Преговорната рамка и погазваше договореностите

27.09.2024 | 20:20 Автор: Вяра Димова

Всичките действия на управляващите в РСМ, цялото им поведение, водеше до решението, което взе Европейският съвет в Брюксел. Така водещата на "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Милена Милотинова коментира решението на Брюксел Албания да бъде отделена от двойката с РСМ и да започне европреговори сама.

"Предупрежденията от страна на Европейската комисия не бяха чути от Скопие. Не беше чуто това, което ЕК им казва: спазвайте си Преговорната рамка и направете конституционните промени, за да дадете права и на българите в Северна Македония, спазвайте си и договорите. Доказването пред Белград им изигра лоша шега на политиците в Скопие" каза журналистът по БНТ.

"Те мислеха, че отново ЕС ще подходи снизходително към тях. Но погазването на условията за започване на преговори и на останалите договорености показва едно непознаване от управляващите в Скопие на начина, по който функционират евроинституциите," обясни водещата на "Брюксел 1".

Според нея, Скопие саботира паневроейския Коридор №8, който свързва РСМ с България, за сметка на Коридор №10, който ги свързва с Белград и Будапеща.

"Поведението на управляващите в Скопие, които явно са избрали път, различен от този към ЕС, е в ущърб на гражданите на РСМ. Това, че политиката на управляващите в Скопие стопира преговорите с ЕС, не помага на обикновените хора, в ущърб е и на българите в РСМ", смята Милена Милотинова.

fallback
Още от България
fallback