fallback

Протест във Велико Търново заради безводие, от ВиК чакат зимните валежи и държавата

В този ден, в който трябва да имаме, даже и тогава нямаме вода, жалват се жители на няколко села

27.09.2024 | 18:53 Автор: Елеонора Танева

Жители на свищовски и горнооряховски села излязоха на протест пред сградата на водното дружество във Велико Търново. Повод за недоволството е продължаващото с години безводие, а хората настояват за спешни мерки от страна на държавата и местната власт.

Точно в 10:00 часа жители на селата Горна Студена, Хаджидимитрово, Совата, Драганово и Стрелец блокираха входа на ВиК в старата столица. Причината - нерешения с години проблем с безводието.

Блокирането на пътища не даде резултат

"След 7-8 поредни спирания на пътища, никой не ни обръща внимание, за това дойдохме пред ВиК – Велико Търново, защото на 9 август ни бяха дадени обещания, какво ще извършат, как ще го извършат. До момента не се е случило нищо. Един ден имаме, един ден нямаме. В този ден, в който трябва да имаме, даже и тогава нямаме вода", обясни ситуацията организаторът на протеста Георги Петров.

"Ние сме на режим, това е невъзможно, нито да обслужваш хигиенните си нужди, нито да гледаш животни. Млади хора не могат да се задържат в селото, чужденци не могат да купят къщи, защото няма възможност без вода", сподели местния жител  Пенка Младенова.

"Няма вода, даже и зимата сме на режим. Не може да се живее в 21 век без вода. Най-необходимите нужди човек не може да си извърши. Нито перални могат да се пуснат", каза Маргарита Митева от Хаджидимитрово.

От ВиК разчитат на държавата и на валежи

До решение на проблема не се стигна и след днешната среща с ръководството на ВиК. От там увериха -  правят всичко възможно, за да могат абонатите им в засегнатите от безводието села да имат вода повече време, но трайното решаване на проблема е в ръцете на държавата и общините.

"Уточнихме какви са проблемите за тяхното безводие. Има проекти, които предстоят да бъдат реализирани, от наша страна ВиК изпълнява всичко, което сме обещали към хората. Да се надяваме, че зимата ще има валежи и във водоизточниците ще има повече количество вода", заяви управителят на ВиК "Йовковци" Илиян Илиев.

Жителите на селата са категорични, че ще продължат да протестират, докато не започнат реални действия по подмяна на водопреносната мрежа и осигуряване на нови водоизточници.

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от България
fallback